DOĞU KARADENİZ YEREL MUTFAK KÜLTÜRÜ
Büyülü bir coğrafyada dolaşmak insanın gözünü doyurur ama karnını doyurur mu bilinmez…Karadeniz mutfak kültürü açısından çok zengin bir bölge değildir ama az sayıda olan lezzetlerini de ıskalamak olmaz…
Karadeniz’de Trabzon’dan başlayarak Artvin’e kadar uzanan hatta nerelerde ne yenire bakacak olursak: Öncelikle Trabzon denilince aklımıza pide ve köfte geliyor. Pidenin peynirli ve kıymalı versiyonunu Moloz semtindeki Rüştü’nün fırınında yemeniz hararetle tavsiye olunur. Hemen yanıbaşındaki tarihi Kalkanoğlu pilavcısına da uğramadan olmaz. Akşama kalmayan etli pilav mutlaka tadılmalı…Akçaabat köftesi için önerebileceğimiz en güzel yer, Körfez Köfte olabilir. Trabzon kent merkezindeki Kalender isimli mekanda ise tereyağı, peynir ve mısır unu üçlemesinden yapılan kuymağı mutlaka tatmalısınız.
Trabzon’dan öteye Rize’ye vardığımızda; Çayeli ilçesindeki Lale lokantasında İspir’den gelen kurufasulye mutlaka denenmeli. Çayeli’nden öteye Fırtına Vadisi’ne vardığınızda ise Konaklar Mahallesi’nden Çat köyüne kadar olan hatta muhlama, mısır ekmeği, tel şehriye tatlısı, içinde mısır unu helvası olan Hemşin ketesi gibi lezzetler tadabileceğiniz mekanlar var. Pokut yaylasında uygun yayla evlerinde yemek alınabilir, organik ürünlerden yapılan bir yerel lezzet şöleninde buluşabilirsiniz.
Artvin taraflarında ise yerel mutfağın en öne çıkan bölgesi Macahel. Macahel’de Sevda’nın Evi’nde silor tatlısı, silor mantısı ve üzerine ceviz serpiştirilmiş lahana yemeğini yemeden dönmeyin…
Genel olarak Karadeniz bölgesinde hemen hemen her mekanda alabalık bulunur ama yemeden önce dereden tutulup tutulmadığını sorun, çiftlik balıkları genellikle yavan olur ama yine de balık severseniz kaçırmayın…En azından tereyağında pişiriliyor.