image description

BİR RÜYADAN ÖTESİ:YENİCE ORMANLARI

Batı Karadeniz’in geniş ormanlarla kaplı bölgelerinin en önemlisi Karabük’e bağlı Yenice. Komşusu Safranbolu kadar çok bilinmese de, biyolojik çeşitliliği ve geniş blok ormanlarıyla görülmeyi hak eden yerlerin başında geliyor.

Büyükşehirlerin keşmekeşinden kaçmak isteyenler için çok sayıda alternatif var ancak özellikle doğanın kendisine sunduğu güzelliklerin peşinde olanlar, çok da uzak olmayan iyi bir rotaya yolunu düşürebilir. Karabük’e bağlı Yenice ormanları, doğaya sığınmak isteyenlerin vazgeçemeyeceği bir zenginlik sunuyor.

Yenice’ye vardığınızda, öncelikli olarak nereden başlamanız gerektiğini bilmenizde fayda var. Küçük ilçeyi tepeden izleme imkânına sahip olan belediyeye ait Ihlamur Teras; konaklama için iyi bir seçenek. Buraya yerleştikten sonra artık hangi noktaya gideceğinizi belirleyebilirsiniz. Bu konuda yörede uzman sayılan ve gelen misafirlere mihmandarlık eden, Aşkın Uzunkara’yı bulmanızı ve tavsiyelerinden faydalanmanızı öneririm. Yenice tek başına ve bilmeden gezilecek bir yer değil. Özellikle yaban hayatı açısından oldukça zengin olan bölgede, istemediğiniz durumlarla karşılaşmamak için mutlaka bir bilene danışmalısınız. Normalde, yaban hayvanları insanlardan kaçar ancak ani karşılaşmalar ve yavruları yanındayken, sizin onlara zarar verebileceğinizi düşünerek saldırabilirler. Yapılan çalışmalarla, “ Boz ayı, vaşak, yaban kedisi, kurt, çakal, tilki, karaca, ulu geyik, yaban domuzu, porsuk ve ağaç sansarına” ev sahipliği yapan bölgede; aksırtlı ağaçkakan, ortanca ağaçkakan, alaca sinekkapan, küçük yeşil ağaçkakan ve çizgili ötleğen gibi farklı kuş türlerini de fotoğraflama şansınız olabilir. 

Şeker kanyonunda rüyalara dalmak

Ne kadar kalacağınızı ve nasıl bir aktivite yapacağınızı bilmiyorsanız, coğrafyayla teması veya ilk adımı sağlamak için Şeker kanyonu iyi bir seçenek olabilir. Özellikle sonbahar mevsiminde yani Ekim ayıyla Kasım ayı ortalarına kadar geçen sürede, orada olabilirseniz, görsel şölenin tam içinde bulabilirsiniz kendinizi. Ardıç, kayın, ahlat,meşe  ağaçları arasından son derece kolay bir yürüyüş yaparak, asırlık köylerin içinde insanlara selam vererek, boyunlarına çıngırak takılmış ineklerin özgürce otladığı tepelerin altından, yaşama sevinciyle dolarsınız. Orman yürüyüşünün sonunda ise kanyonun içerisine girmiş oluyorsunuz, buradan seyir terasına inip, tertemiz akan ırmakların sesiyle kendinizi terapi edebilirsiniz.

Yenice ile tanışmış oldunuz, artık sizi yeni yerleri görmek için kimse engelleyemez. İkinci gün için de Kızılkaya tepesine gidebilir, buradan geniş ormanları seyre dalabilirsiniz. Oldukça geniş ormanların içerisindeki tabiatı keşfetmek için Kızılkaya tepesinden vadinin aşağısına doğru uzun yürüyüşler yapabilirsiniz. Burada yürürken, Yenice’nin sahip olduğu ekolojik değerin ne kadar yüksek olduğunu da gözlemleme şansınız olacak çünkü Türkiye’nin odunsu bitki tür çeşitliliği en yüksek alanlarının başında gelen Yenice Ormanları, anıt niteliğindeki ağaçları, derin vadileri, akarsuları ve barındırdığı yaban hayatı çeşitliliğiyle Avrupa’nın 100 orman sıcak noktasından biri kabul ediliyor. Doğa Derneği’nin Türkiye’de belirlediği 305 Önemli Doğa Alanı’ndan da biri aynı zamanda.

Bölgede uzun süre çalışma yapan doğabilimci Yıldıray Lise, “Yenice Ormanları, geniş ve iğne yapraklı karışık doğal yaşlı orman yapısına sahip. 1000-1200 metre yükseklikte doğu kayınının baskın olduğu geniş yapraklı ormanlar hâkim. 1200 metreden sonra Uludağ göknarı ve sarıçam gibi iğne yapraklı ağaçlar sıklıkla görülmeye başlıyor ve 1400 metrenin üzerinde saf ormanlar oluşturuyorlar. Bölgenin en yüksek yeri olan Keltepe Zirvesi’nde ise açık kireçtaşlı alanlarda alpin kuşak bitkileri görülüyor. Yenice Nehri’nin güneyindeki kesimlerde nemli çalı türleri yetişiyor. Denizin etkisiyle İncedere ve Şimşirdere’nin nehre karıştıkları aşağı kesimlerde ise, Akdeniz Bölgesi’nde görmeye alışık olduğumuz odunsu türler karşımıza çıkıyor: Sandal, funda, beyaz çiçekli laden, akçakesme, menengiç, erguvan ve sumak… Çitdere çevresinde porsuk, fındık, karaçam, çınar yapraklı akçaağaç, kayın gövdeli akçaağaç, sapsız meşe ve dağ karaağacı anıt ağaçları sizi selamlar. Kavaklı bölgesinde ise anıt porsuk ve fındık ağaçları… Yenice Ormanları, Onosma bozakmanii gibi, nesli tehlike altındaki dokuz endemik bitkiye de ev sahipliği yapıyor” diyor.

Göktepe yaylasında kaybolmak

Bölgenin önemli mesire alanlarından Göktepe yaylası, hem göletinin kenarında dolaşan Yılkı atları hem geniş düzlükleriyle hem kampçıların hem de bisikletçilerin uğrak alanlarından biri. Yine burada uzun uzun yürüyüşlerle hem ormanı keşfedebilir hem de biraz daha merkeze yakın köylere inebilirsiniz. Yenice çok sık bir orman örtüsüne sahip olduğundan, orman içinden yürümek pek mümkün olmayabiliyor, genellikle orman istihsal sahaları için açılan eski yollardan belirli bölgelere gidilebiliyor. Orman içi patikalar olsa, trekking için çok güzel rotalar çıkarılabilir, bu bölgede bir eksiklik aslında. Yine, eski evlerin restorasyonuyla bölge turizmine kazandırılması mümkünken buna da ilgi gösterilmemiş olması düşündürücü. Yenice, bütünsel olarak çok güzel bir destinasyon, eksikleri tamamlandığında gelenleri ziyadesiyle mutlu edecek bir yer. Tabii, özellikle bazı bölgelerinde gördüğümüz her tarafa yayılan çöpleri o güzelim doğanın içine atan insanlar gitmezse çok iyi olur, haketmediklerini düşünüyorum.

 

 

 

YORUM YAPIN